Aladdins hule

19 nov

Billede 6

Der her bliver nok et indlæg der er lidt mere nørdet end normalt, og henvender sig nok mere til folk med interesse i syning, broderi og design. Men det skal ikke afholde mig fra at fortælle om denne aladdins hule af en perlebutik.

Fried Frères er et familieforetagende af de helt gamle. Grundlagt i 1886 i Wien af Otto og Gustave Fried, har dette firma en del år på bagen. De to brødre var fascinerede af den parisiske mode, og grundlagde derfor en firma som kunne levere glasperler til de parisiske modehuse og deres haute couture. De fik stablet en hel fabrik på benene i Tjekkiet, og blev den førende leverandør inde for deres felt og solgte til firmaer i Paris, London og New York. Senere gik deres sønner også ind i firmaet. Og det var netop sønnerne som tilføjede et farveri til virksomheden, så de kunne indfarve perler, pailletter og knapper på en helt særlig måde. En know how som firmaet  den dag i dag er kendt for og lever godt af.  

Helt frem til 2005 var Fried Frères stadig familieejet, men solgte dog firmaet til tjekkiske Jablonex Group, der er verdens største producent af glasperler.

Så snart man træder ind i denne butik mærker man at den er noget særligt. Her er hylder fra gulv til loft i hele butikken fulde af skuffer proppet med perler, sten, pailletter, knapper, bånd, snor, tråd og alt der imellem der ellers glimter. Dette er ikke en uoverskuelig stor butik, men indholdet kan godt virke lidt overvældende. Her er nemlig ubeskriveligt meget. Jo længere man kommer ind i gemakkerne jo mere hober der sig op. Især helt inde bagerst hvor de (efter min mening) gemmer guldet. Her er et utrolig udvalg af pailletter og perler. Der er hele vægge med skuffer fulde af pailletter. Alle på snor, så de er klar til brug. Ud over det er der kassevis af perler. 

Man kan ikke handle her for under 150€. Men pengene bliver nu også hurtig spenderet, da det ikke er billige varer. Perlerne sælges fortrinsvis pr. vægt i hele og halve kilo. De fleste perler er på tråd, men nogle sælges også løse.

Pailletterne er inddelt i franske og italienske. De fransk er lidt dyrere end de italienske, men går også for at være i bedre kvalitet, og mere skinnende. Vælger man at købe matte pailletter er dette selvfølgelige underordnet.

Fried Frères, 13 Rue du Caire, 75002

Metro: Réaumur-Seéastopol

Billede 7

Advertisement

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: