Paris’ omfattende Metro

17 sep

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jeg er blevet spurgt flere gange om hvordan den Parisiske metro virker, og hvad der er smart at gøre. Så her er lidt info:

Når man ankommer med fly til enten Charles de Gaulle eller Orly synes jeg altid det bedst kan betale sig at tage RER’en ind til byen. Taxa er dyrt da det er en lang tur, og kommer nemt til at koste omkring 50€. En billet med RER’en koster ca. 10€. RER-togene kører ind til Paris. Det er nogle lange linjer, som mest skærer igennem byen, men som har nogle få stop inde i centrum. Herfra skal man så skifte til metroen for at komme videre. Når man ser  Paris’ metrokort kan det virke uoverskueligt, men det er faktisk meget lettere end det umiddelbart ser ud.

Paris’ metro er et kæmpe net på over 214 km togbane, der vikler sig ind og ud af hinanden under Paris’ boulevarder. Og med sine 303 stationer og 16 linjer er det altid muligt at finde en metro i nærheden af hvor man er.  Cirka 4,2 millioner passagere bruger dagligt den Parisiske metro, som gør den til Europas næsttravleste metrosystem, kun overgået af Moskva.

Kommer man ind med RER’en har man med høj sandsynlighed brug for at skifte linje på Chatelet – Les Halles. Føler man sig overvældet her er det ikke mærkeligt eftersom det er verdens største metrostation. Hold hovedet kold, hold øje med lommetyve, og gå så dirkete efter skiltene. Der er god skiltning, som med pile viser præcis i hvilken retning man skal gå for at komme til den linje man skal med. Man kan godt risikere at skulle gå op til ti minutters gang.

Husk ikke at smide din togbillet ud. Nogle steder skal man bruge den for at komme videre til andre perroner.

Linjestystemet er ret enkelt. Hver linje har et tal og en farve. Fx. er linje 1 gul. Retningen på toget bliver bestemt af endestationen. På linje 1 er endestationerne La Défense og Château de Vincennes. Man finder så sin destination mellem endestationerne, og ud fra hvor man står på linjen kan man se hvilken vej man skal. 

Når man står af toget kan det på de store stationer være godt at tjekke hvilken udgang man skal tage. Hvis der er flere udgange kan man ende lidt i øst og vest. Men på stationerne er det kort over hvor man kommer op afhængig af udgangen. Hver udgang (Sortie) har et nummer, og det nummer skal man bare følge efter. Så ender man det rigtig sted.

Billetter kan købes på alle stationer. Alle stationer har automater, hvor man kan vælge engelsk, og derved let købe billetter. På de fleste større stationer er der også personale, der kan hjælpe en med at købe billetter. Automaterne er dog en del hurtigere. En enkel billet koster ca 1,70€. Køber man 10 stk er det ca. 13€. Man kan også købe én-dagsbilletter eller fem-dagsbilletter. Så har man én billet man genbruger hele dagen.

Jeg plejer bare at købe 10 stk. ad gangen. Det synes jeg bedst kan betale sig, eftersom jeg selv ofte også bruger bycyklerne eller går en del rundt til fods. Metrobilletterne kan også bruges til busserne.

Husk at metroen i Paris er lukket om natten. Den er åben hver dag fra kl 05.20 til kl 01.20. Dog kører den til kl 02.20 om lørdagen.

Oversigtskort over metroen kan fåes i lufthavnen, på de fleste stationer og på alle hoteller.

paris-metro-map

Advertisement

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: